10 Examples of Conjunctive Adverbs in Sentences

10 Examples of Conjunctive Adverbs in Sentences! The English language has many components that make it a rich and complex system of communication. One of these components is conjunctive adverbs, which are used to join two ideas together in a sentence to create a more meaningful connection between them. This article will provide 10 examples of how conjunctive adverbs can be used in sentences to improve the flow and clarity of your writing.

Related: 20 Examples of Conjunctive Adverbs

10 Examples of Conjunctive Adverbs in Sentences 1

10 Examples of Conjunctive Adverbs in Sentences

  1. I don’t want to go out tonight, instead, I want to stay in and read.
  2. You need to apologize, otherwise, you’ll lose your friend.
  3. The store has a great selection, moreover, their prices are very reasonable.
  4. I don’t have a car, thus I have to take the bus to work.
  5. I don’t usually drink coffee, incidentally, I had some this morning.
  6. I know it’s late, but let’s go for a walk anyway.
  7. We need to finish this project, hence we can’t go out tonight.
  8. She is undoubtedly the best singer in the competition.
  9. Certainly, we can help you with that.
  10. We need to buy some milk, besides, we’re out of bread too.
  11. You made a mistake, accordingly, you need to fix it.

Conjunctive Adverbs Exercises With Answers

Here are some exercises with answers:

Exercise 1: Choose the correct conjunctive adverb to complete the sentence.

1. John loves playing football; ____, he doesn’t watch it on TV.

  1. instead
  2. nevertheless
  3. furthermore
  4. thus

Answer: A. instead

2. I have a lot of work to do today; ____, I can’t go to the party tonight.

  1. thus
  2. nonetheless
  3. similarly
  4. moreover

Answer: B. nonetheless

3. It’s raining heavily outside; ____, I forgot my umbrella.

  1. otherwise
  2. anyway
  3. hence
  4. indeed

Answer: A. otherwise

4. The team lost the game; ____, they played very well.

  1. furthermore
  2. consequently
  3. instead
  4. nevertheless

Answer: D. nevertheless

5. Sarah is a good swimmer; ____, she’s afraid of the ocean.

  1. incidentally
  2. still
  3. similarly
  4. moreover

Answer: B. still

Exercise 2: Combine the following sentences using a conjunctive adverb.

1. I love pizza. / I don’t like olives.

Answer: I love pizza; however, I don’t like olives.

2. It’s raining outside. / We can’t go for a walk.

Answer: It’s raining outside; therefore, we can’t go for a walk.

3. He’s very tall. / She’s very short.

Answer: He’s very tall; meanwhile, she’s very short.

4. I finished my work early. / I decided to go to the gym.

Answer: I finished my work early; consequently, I decided to go to the gym.

5. She’s very smart. / She’s also very kind.

Answer: She’s very smart; likewise, she’s also very kind.

Exercise 3: Rewrite the following sentence using a conjunctive adverb.

We missed the train. We had to take a taxi.

Answer: We missed the train; therefore, we had to take a taxi.

She’s a great singer. She’s not very confident.

Answer: She’s a great singer; nonetheless, she’s not very confident.

He’s very rich. He’s very stingy.

Answer: He’s very rich; however, he’s very stingy.

The party was very loud. I had a great time.

Answer: The party was very loud; incidentally, I had a great time.

I don’t like spicy food. My sister does.

Answer: I don’t like spicy food; whereas, my sister does.

10 Examples of Conjunctive Adverbs in Sentences

Last updated on April 5th, 2023 at 03:57 pm